В цій темі роглянемо поняття пошукового сервера та окремі помилки, що допускають при пошуку користувачі.

Пошуковий сервер

Коли кількість сайтів в інтернеті збільшилась до великої кількості, стало зрозумілим, що описати кожен сайт неможливо і виникла проблема пошуку інформації на сайтах. Для цього і придумали пошукові сервери.

Якщо розглядати пошуковий сайт, варто трошки включити уяву. Сучасні пошукові сервери складаються мінімум з трьох компонентів (комп'ютерів). Це сам пошуковий сайт, база даних, та робот - програма, що навмання переглядає сайти і зберігає про них інформацію у цій базі даних.

Структура пошукового сервера

Робот завантажує сторінки та аналізує їх. Мабуть ви розумієте, що не одноразове використання в тексті певних слів дозволяє роботу визначити тему тексту. Іншими словами, для кожної сторінки визначаються, так звані, ключові слова. Це слова, що найчастіше зістрічаються в тексті. Після чого робот зберігає в базі даних відповідну інформацію про дану сторінку. Можливо щось на подобі цієї:

Ключові слова Адреса час скачування рейтинг ...
Браузер, сторінка, сервер,... http://www.eduforme.org/course/ 0,21 3 ...
... ... ... ... ...

Коли користувач на сторінці пошукового сервера набирає відповідне слово чи фразу, на екрані з'являється список сторінок де найчастіше зустрічається відповідна фраза. Список сторінок з часом може змінюватись, це свідчить про різні критерії його формування.Нижче наведено список, на нашу думку, най відоміших пошукових серверів.

  • http://www.google.com.ua/
  • http://meta.ua/
  • http://www.yandex.ua/
  • http://www.aport.ru/
  • http://www.rambler.ru/
  • http://www.yahoo.com/

У всіх ви побачите вгорі сторінки чи посередині рядок пошуку з кнопкою "Пошук", "Найти" чи "Search". Саме в цей рядок потрібно ввести ключове слово чи фразу для пошуку. Мені найбільш імпонує пошукова система Google, тому зосереджу вашу увагу на ній.

В рядку пошуку введіть текст "Навчальний портал" та клікніть мишею по кнопці пошуку. За секунду на екрані з'явиться список сторінок сайтів, що найбільш відповідають шуканій фразі. Майте на увазі, що різні пошукові системи по різному формують список стрінок. Мабуть це і добре, бо якщо ви не знайшли потрібної інформації за допомогою одного пошукового сервера, варто скористатись пошуком на іншому. Але уважно розглянемо, що ж знайдено.

Список знайдених сторінок

Знайдені сторінки зформовано блогами по 4-5 рядків.

Перший рядок синього кольору це заголовок сторінки і посилання на неї. Якщо клікнете по ньому - перейдете на відповідну сторінку.

Другий та третій (може бути й четвертий) чорного кольору це текст сторінки в якому знайдено шукане слово.

Останній рядок в блоці зеленого кольору. Це адреса сторінки. Біля адреси можна побачити слово "Кеш". Якщо клікнути по ньому, з'явиться сторінка, котру зберіг в базі даних робот (може не відповідати сьогоднішній).

Для зацікавлення прошу спробувати знайти інформацію про себе. Тобто в рядку пошуку введіть своє ім'я та прізвище. Якщо не знайдете інформацію про себе, то про однофамільців - точно.

Помилки пошуку

Для вдалого і швидкого пошуку варто навчитись правильно підбирати пошукові слова. У першу чергу спробуйте вгадати, які слова найчастіше зустрічаються в тій інформації, що шукаєте.

Інколи варто задуматись чи шукане слово відповідає лише шуканій тематиці. Наприклад учень для пошуку інформації про автомобілі використав слово "Авто". Звичайно окрім шуканих сторінок будуть і сторінки з описом автоматизації чи автоматів...

Коли задаю студентам знайти сайти університетів, декілька з них пробує шукати сайти за словом "Університети". Цю помилку також варто враховувати, оскільки швидше за все вони отримають сторінки зі списком університетів, а не самі сайти університетів. Потрібно вводити слово "Університет" в однині.

Остання зміна: понеділок 14 березня 2011 01:38 AM