Moodle - це система управління вмістом сайту (Content Management System - CMS), спеціально розроблена для створення онлайн-курсів викладачами. Такі е-learning системи часто називаються системами управління навчанням (Learning Management Systems - LMS) або віртуальними освітніми середовищами (Virtual Learning Environments - VLE).

Moodle - це інструментальне середовище для розробки як окремих онлайн-курсів, так і освітніх веб-сайтів. У основу проекту покладена теорія соціального конструктивізму і її використання для навчання.

Автор Moodle - Martin Dougiamas. Після завершення курсу навчання в університеті за фахом Computer Science і Education підготовив і захистив дисертацію (Ph.D.) "The use of Open Source software to support a social constructionist epistemology of teachingand learning within Internet - based communities of reflective inquiry". Ідея створення платформи підтримки навчання з використанням інформаційних технологій виникла у нього в 1999 році після тривалого досвіду адміністрування комерційної платформи WebCT в одному з великих університетів - Curtin University (Австралія). Moodle замислювався як інструментарій розширення можливостей викладання, а не як бесплатна заміна поширених комерційних e-learning платформ WebCT і BlackBoard. Проте, архітектура Moodle і закладені в цю платформу принципи виявилися настільки вдалими, що Moodle завоювала визнання світової спільноти.

Цей безкоштовно поширюваний програмний комплекс по своїм функціональним можливостям, простоті освоєння і зручності використання задовольняє більшість вимог, що пред'являються користувачами до систем електронного навчання.

Moodle пропонує широкий спектр можливостей для повноцінної підтримки процесу навчання в дистанційному середовищі - різноманітні способи представлення учбового матеріалу, перевірки знань і контролю успішності.

Зараз систему Moodle використовують для навчання найбільші університети світу.

СВН Moodle має близько 2 млн. зареєстрованих користувачів, 46 тис. освітніх порталів на 70 мовах в 200 країнах світу і об'єднує більше 300 програмістів-розробників.

Moodle поширюється як програмне забезпечення з відкритими початковими кодами (http://www.opensource.org/docs/osd) під ліцензією GPL(http://www.gnu.org/copyleft/gpl.html).

Відкритий програмний код Moodle доступний за адресою http://www.moodle.org для внесення змін, покращень, модифікацій, які робляться практично що дня фахівцями світової спільноти в області розробки програмного забезпечення для підтримки освіти.

Додаткову інформацію по стратегії, філософії використання Moodle можна подивитися за адресою http://thinkingdistance.org/.

Слово"Moodle" - це абревіатура слів "Modular Object - Oriented Dynamic Learning Environment".

В українській мові вживаються також назви "Мудл" і "Моодус"(Модульне об'єктно-орієнтоване динамічне управляюче середовище).

Moodle використовується без модифікацій на операційних системах Unix, Linux, FreeBSD, Windows, Mac OS X, Netware і будь-яких інших системах, що підтримують PHP. Дані зберігаються в єдиній базі даних : MySQL і PostgreSQL (найкраща підтримка), але можуть бути використані комерційні системи управління базами даних.

Moodle легко інсталюється. Не викликає ускладнень і обновлення програми при переході на нові версії.

Останні версії СВН Moodle можна зкачати з сайту світової спільноти користувачів Moodle - http://www.moodle.org.

Зміст Наступна
Остання зміна: понеділок 28 листопада 2011 23:08 PM