Проста пошта

Функціонування сучасної електронної пошти дуже подібне до роботи простої пошти. Давайте коротко пригадаємо, що відбувається коли ми надсилаємо комусь лист, і коли лист приходить до нас.

Для надсилання листа ми беремо аркуш та ручку і в першу чергу пишемо сам лист. Далі вкладаємо його в конверт та пишемо адреси. Несемо лист на пошту та кидаємо в скриньку. На подальшу долю листа ніякого впливу не маємо. З України в Канаду лист відправляється до тижня часу.

Коли лист приходить до нас, як правило, ми проце дізнаємось лише після перегляду своєї поштової скриньки. І з цього погляду, саме наша поштова скринька має адресу а не ми. Для того, щоб отримувати пошту, нам не обов'язково мати адресу проживання, а потрібно мати скриньку, в яку будуть попадати листи.

Електронна пошта

Отже для можливості переписуватись електронною поштою нам в першу чергу треба мати поштову скриньку. Для цього створено поштові сервери. Це програми, що постійно працюють на комп'ютерах, котрі також постійно підключені до мережі Інтернет. На цих серверах, створено адміністратором поштові скриньки. Деякі сервери дозволяють безкоштовно створити таку скриньку. Для надсилання листа потрібно ввести адресу скриньки адресата (кому надсилаємо). Після відправки, лист за лічені секунди попадає в його скриньку. Залишається чекати, коли він її перегляне.Листи, що нам надіслали, зберігаються у нашій поштовій скриньці, поки ми туди не заглянемо і не видалемо, попередньо прочитавши.

Для повноцінної роботи використовують програми-клієнти, але ми опишемо простий спосіб роботи зі скринькою. Веб-інтерфейс, що надають нам безкоштовні сервери.

Безкоштовно?

Часто кажуть, що безкоштовний сир лишу у мишоловці. Можливо в деякій мірі воно й так. Постає питання, а для чого хтось створив сервер для безкоштовного користування? Він ж купив відповідну апаратуру, заплатив спеціалісту...

А чи чули ви таке слово як СПАМ? Спамом називають рекламні брошури, що підкидують у наші поштові скриньки. Це листи рекламного характеру. Особливо велику їх кількість ви могли отримати під час виборів депутатів.

Хочу повідомити, що з часом у вашу електронну скриньку буде надходити не мала кількість таких листів.

Сам поштовий сервер також мимоволі буде пропонувати Вам користуватись й іншими безкоштовними його сервісами і ненав'язливо відображати рекламу.

Якщо Вас цей попередній абзац не настрашив :) пропоную перейти до наступної теми, де покроково описано безкоштовну реєстрацію електронної поштової скриньки

Остання зміна: понеділок 14 березня 2011 11:02 AM