З попередньої теми нам відомо, що програми зображені на наступному малюнку називають браузерами.

Браузер - це програма, що дозволяє переглядати веб-сторінки (інтернет-сторінки). На сьогодніжній день усі ці програми дуже подібні і вигляд у них майже однаковий.

Надалі будемо описувати інтерфейс (вигляд) стандартного браузера, що знаходиться на комп'ютері під керуванням операційної системи Windows.

Internet Explorer

Давайте уважно розглянемо вигляд даної програми. Починаючи з гори опишемо основні рядки та області вікна.

Вікно браузера "Internet Explorer"

  1. Рядок заголовку - містить назву сторінки, назву програми та зправа три системні кнопки.
  2. Рядок меню - містить основні команди керування програмою (не завжди відображається).
  3. Додаткові панелі інструментів інших розробників (розглядати не будемо)
  4. Рядок адреси - докладно розглянемо нижче.
  5. Панель обраного (не завжди відображається).
  6. Вкладки та командний рядок.
  7. Область відображення веб-сторінки.
  8. Рядок стану.

А тепер давайте більш докладніше розглянемо кожен з цих елементів.

Рядок заголовку

В рядку заголовку міститься назва сторінки та назва браузера. Зправа бачимо три кнопки, що виконуютьвідповідні дії з вікном:

  • Згорнути вікно - згортає вікно (не закриває). Внизу на панелі завдань, біля кнопки "Пуск" буде знаходитись мінімізована кнопка вікна. Якщо по ній клікнути кнопкою миші - вікно розгорнеться (з'явиться);
  • Розгортає на весь екран чи Повертає до попереднього розміру - відповідно відкриває вікно на весь екран чи повертає до попереднього розміру;
  • Закриває вікно - закриває вікно (програму).

Рядок меню

Рядок меню мість групи команд.

Група "Файл" призначена для роботи із сторінками, як з файлами. Тобто дозволяє зберегти сторінку, роздрукувати, відкрити збережену та інше

Група "Правка" містить команди, за допомогою яких можна скопіювати текст чи малюнок в іншу програму для обробки.

Група "Вигляд" (Вид) містить команди керування виглядом вікна: масштаб, кодування, розмір шрифту і т. п.

Група "Обране" (Избраное) містить адреси сайтів, котрі Ви (користувач) зберіг для подальшого користування. Про це описано в наступній темі.

Група "Сервіс" - містить команди налаштування роботи браузера. Налаштування мережі, безпеки, тощо.

Група "Допомога" (Справка) містить опис користування та налаштування браузера. Більше інформації про користування програми знаходиться саме там.

Рядок адреси

Перша кнопка дозволяє нам повернутись на попередню сторінку з якої ми перейшли. Віповідно після повернення стане активна друга кнопка, що дозволить нам повторно перейти на останню сторінку. Не легко пояснити значення даних кнопок, тому спробуйте самостійно випробувати їх значення (клікніть на першу, і через кілька секунд на другу).

Рядок адреси відображає адресу (запит) сторінки, котру в даний момент переглядаємо. Зверніть увагу, що даний рядок є випадаючим списком. Якщо клікнемо на кнопку кнопка відкриття списку зможемо вибрати адреси сторінок які недавно переглядали. Якщо почнемо в цьому рядку набирати нову адресу, як правило, з'явиться список адрес сайтів, що печинаються з введених букв чи їх містять. Достатньо клікнути по вибраній адресі і браузер за секунду завантажить Вам відповідну сторінку.

оновити - кнопка "Оновити" повторно завантажує сторінку. Використовують її у випадку, коли на сайті часто змінюється інформація (наприклад новинний сайт) і користувач хоче відслідкувати зміни як найшвидше. Інколи виникає потреба користування нею, якщо виникають проблеми з доступом до Інтернет.

зупинити - кнопка "Зупинити" зупиняє скачування сторінки. Рідко використовується при якісному доступі до Інтернет. Уявіть що сторінка дуже велика, а Вам достатньо переглянути на ній лише інформацію, що знаходиться на початку. Відповідно, щоб зупинити скачування цієї сторінки користуються цією кнопкою.

рядок пошуку - рядок пошуку дозволяє шукати сторінки по певних фразах чи словах. Більш детально про пошук в Інтенет розглянемо далі у відповідній темі

Панель обраного

Дана панель пов'язана з відповідною групою меню. Як вже було сказано, про це описано в наступній темі.

Вкладки та командний рядок

Якщо ви завантажили браузер сьогодні вперше то передвами зображено лише одну вкладку, так як зображено на малюнку вище. Після вкладки знаходиться кнопка "Створити вкладку" задопомогою якої можна відповідно створити нову вкладку, ввести в рядок адреси іншу адресу та переглядати обі вкладки одночасно.

дві вкладки

Зверніть увагу, що перед першою вкладкою з'явились кнопки швидкого переходу між вкладками. Зміст цих кнопок можна зрозуміти, якщо ви відкриєте більше 5-7 вкладок. Для переходу між вкладками достатньо клікнути по тій, що Вас цікавить.

Після вкладок, правіше, знаходиться командний рядок, що містить кнопки відповідних команд меню. Ці кнопки найбільше використовується користувачами Інтернет. Тому й нам варто їх запам'ятати.

Домашня сторінка - "Додому" чи "Домашня сторінка". Дана кнопка переносить нас на сторінку, яку ми встановили як домашню. Якщо Ви хочете, щоб при завантажені браузера автоматично завантажувалась сторінка нашого сайту чи іншого, то в момент коли знаходитесь на відповідній головній сторінці потрібного сайту, скористайтесь маленькою стрілочкою (клікніть по ній), що знаходиться правіше кнопки "Додому". Далі виберіть потрібний пунк і дана сторінка стане домашньою.

Канали новин - Веб-канали чи канали новин. Якщо поточний сайт дозволяє формувати короткий опис статей, що наньому знаходяться, то за допомогою цієї кнопки ви зможете побачити список новин (останнії статей) цього сайту чи сторінки.

Читати пошту - читати пошту. Кнопка призначена для відкриття поштового клієнта (програми для перегляду Вашої електронної пошти). Більшість початківців не користуються електронною поштою або користуються через Веб-інтерфейс. Тому, якщо Ви попередньо не налаштували з'єднання зі своєю поштовою скринькою, дана кнопка нам не пригодиться.

Друк - друк. Дозволяє роздрукувати сторінку за допомогою принтера.

сторінка - кнопка "Сторінка" відкриває список команд для роботи із сторінкою. Більшість з команд містяться в меню "Файл".

безпека -кнопка "Безпека" відкриває список команд для налаштування безпеки роботи браузера.

сервіс - кнопка "Сервіс" відкриває список команд для налаштування роботи браузера. Список команд відповідної групи меню "Сервіс".

Допомога - кнопка "Допомога" відкриває список команд для отримання допомоги по користуванню браузером. Список команд відповідної групи меню "Допомога".

Рядок стану.

З назви можна зрозуміти, в даному рядку відображається інформація про зкачування сторінки та інше. Тобто стан роботи.

Остання зміна: субота 12 березня 2011 17:12 PM